teisipäev, 2. juuli 2019

Kobarskopoolia ehk vullrohi




Scopolia physaloides. Õitseb varakevadel lillade õitega, suve esimesel poolel suured rohelised lehed, suve teisel poolel lehed kuivavad.
Sobib tavaline aiamuld. Kevadel tärkavad taimed tumelilla värvusega.

Tema esimese tuleku võib maha magada, kuna mullast tulevad esialgu süsimustad lehetipud, kes lahtirulludes muutuvad heledamaks sinakas-rohekaks-mustjaks ja kohe peagi mai alguses ilusad sinakasvioletsed kellukjad õied kobaras lehtede kohal. Väga kaunis värvilaik varakevadises aias. Sobib pigem poolvarjuline kasvukoht, mulla suhtes vähenõudlik. Laieneb aastatega maasiseste risoomidega kauniks pindakatvaks vaibaks.

Kobarskopoolia kannab veel teistki nime - vullrohi. Kobarskopoolia on sedavõrd haruldane aiataim, et tema kohta ei leidu isegi tuumakates käsiraamatutes ridagi. Hoolimata kõigest on ta väga pilkuköitev varakevadine õitseja. Suvel esimesel poolel laiutab peenral õite asemel kimp suuri rohelisi lehti. Suve teisel poolel on tema aeg täis ja ta jääb mulda uut kevadet ootama.
Kasvukoha suhtes tal erinõuded puuduvad. Tavalises aiamullas saab ta igati kenasti hakkama. Soovitavalt peaks pinnase pH olema 7...8 (neutraalne kuni kergelt aluseline). Kobarskopoolia on rännuhimuline - ta kipub omatahtsi peenart mööda omale meeldivamat kohta otsima. Aga see puudus tuleks talle andeks anda. Ta on kevadel sedavõrd kaunis, et pisukese ebamugavuse pärast ei tasuks teda küll kõrvale jätta. Boonuseks on lehtede eriline violetne jume. Paraku püsib see vaid seni, kuni taim õitseb.
Looduses kasvab ta Siberis, Kaug-Idas ja Kesk-Aasias. Külmataluvusega tal probleeme ei ole.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar