pühapäev, 19. aprill 2020

Kolmehõlmaline mandlipuu 2020

















Sain 35. juubeliks üllatuseks Marilt, Triinult ja Karinilt kolmehõlmalise mandlipuu. See on tõeliselt ilusate roosade topeltõitega põõsake ja siltide järgi tuleb Hansaplantist, kuigi kodulehelt infot ei leia. 


Google annab vastuolulist infot. Eks tuleb ise katsetada. Kuna Aiaelu ei soovita enne maid põõsakest maha istutada, viisin esialgu ema juurde kasvuhoonesse ta.

2022 kevadel õitses imeliselt Vaelas.

Prunus triloba
Kolmehõlmaline mandlipuu on väike madal põõsas või tüvele poogituna väike madala tüvega puuke. Õitseb aprilli lõpust enne lehtimist väga rikkalikult roosade täidisõitega. Vajab aias kaitstud kasvukohta, muidu talvekindel. Tõmbetuuled mõjuvad talle hukutavalt, seepärast valitakse taimele tuulte eest varjatud koht.

Moodustab keraja võra. Lehtimisega koos kattub põõsas heleroosade täidisõitega. Sügisvärv on kollakas-pronksjas. Viljad on 13 mm läbimõõduga suure seemnega, söödavad. Eelistab savisemat pinnast, kuid kasvab ka normaalsel aiamullal. Sobib nii päikeseline kui poolvarjuline kasvukoht. Kasutatakse üksikult aedades nõmmeaias, kiviktaimlas. (Juhani puukool)

Armastab päikest ja tavalist aiamulda. Pärast õitsemist kärpida pikki, kaarjaid oksi üsna tugevasti (lõigata ära 1/2 kuni 2/3 oksast), et ergutada uusi oksi kasvama ja rohkelt õitsema. Kuna õitseb teise aasta okstel, siis sügisel või kevadel lõigata ei ole otstarbekas. Ei talu nätsket mulda. Kasvukoht peaks olema päikseline ja tuulte eest varjatud. Õiepungi võivad kahjustada hilised öökülmad. (calmia.ee)

Mandlipuu ei ole pinnase suhtes pretensioonikas. Kõige paremini kasvab taim tavalises mullas. Soovides paremat kasvupinnast võib teha järgmise mullasegu: lehemuld, kõdusõnnik ja liiv vahekorras 3:2:1 . Väetada võib kord aastas kevadel.

Istutamisel jäetakse taimede vahekauguseks vähemalt 1-1,5 m. Juurekael peab mullast veidi välja jääma.

Kõige olulisem on teada, et mandlipuu ei kannata liigvett. Kui puud kasta, ei tohi vett valada juurekaelale. Kuna mandlipuu on vee suhtes kapriisne: niiskuse puudusel õitsemisaeg lüheneb järsult, aga liigse vee korral hävib juurekael.

Mandlipuule meeldib väga lõikus. Peale õitsemist tasub kindlasti lõigata oksi tagasi, siis hargneb ilusasti ning järgmisel aastal on oksi ja õisi rohkem.

Kasvab mandlipuu ca 1,5m kõrguseks. Kõrgust saab reguleerida lõikamisega.

Mandlisaagiga arvestada ei tasu, sest siinses kliimas mandleid külge ei tule. Reegline täidisõieline mandlipuu ei viljugi.

Talvekülmade eest katta mandlipuu kuuseokstega.

(https://maakodu.delfi.ee/artikkel/31277897/mandlipuu-imeilusate-oitega-aiaehe)








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar