neljapäev, 28. veebruar 2019

Leeklill ''Virsikumoos'' 2019



Leeklill ''Persikovy Dzhem'' Phlox drummondii nana compacta
Ilus, vähenõudlik ja põuakindel suvelill kõrgusega kuni 40 cm. Külluslikud virsikuvärvi õied, õie diameeter 3-4 cm. Taim saavutab suurima dekoratiivsuse mõõdukalt niiskes, viljakas mullas ja päikeselises kasvukohas. Istikute saamiseks külvatakse seemned märtsis siseruumis külvikasti. Külvi sügavus kuni 0,5 cm. mulla temperatuuril +18°C ilmuvad tõusmed 7-14 päevaga. Seemikuid hoitakse mõõdukal temperatuuril. Välja istutatakse taimed mai lõpus, jättes vahekauguseks 20-25 cm. Otsekülviks külvatakse mais avamaale. Enne külvi leotatakse seemneid 20-30 tundi.
Seemneid pakis 0,1 g.
ET FLOKSID VAASIS EI NÄRBUKS… tuleb neid lõigata kas hilja õhtul või hommikul varakult, mil kaste on kuivanud ja panna kohe 1-2 tunniks külma vette. On pandud tähele, et õisikud, mis lõigatud kastetud taimedelt, säilivad paremini kui vähekastetud taimede õisikud. Nõu lõikeõitega pannakse kõige jahedamasse kohta. Nendelt varreosadelt, mis vette ulatuvad, eemaldatakse kindlasti lehed. Peale igakordset vee vahetamist pestakse ka varred tugeva veejoaga puhtaks. 
Lilli ei maksa vaasi panna liiga tihedalt kokkusurutuna – las olla nad vabalt ja õhuliselt. Vette võib panna aineid, mis toidavad taimi ja samal ajal hävitavad kahjulikke mikroorganisme. Selleks sobib nt 
heteroauksiin (1 tbl liitri vee kohta), aspiriin (0,1 g) või paar tilka nuuskpiiritust. Kasutatakse ka kaaliumpermanganaadi heleroosat lahust, etüülpiiritust (5%). Hästi säilivad lõikelilled ka vees, millele on lisatud suhkrut (1 tl 1 liitrile veele). Ig a päev vahetatakse vett ja uuendatakse terava noa või žiletiga lõikepinda. Varre alumises osas, lõikekohas, paljunevad mikroorganismid, mis hakkavad ummistama varre juhtkudesid ja takistavad vee ja toitainet juurdevoolu õiteni. Siis aga õied hukkuvad vee puudusest. Mida külmem vesi, seda aeglasemalt paljunevad mikroorganismid ja seda kauem seisavad lilled.

seemnemaailm.ee

Seda õiget värvi justkui ei tulnud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar