pühapäev, 24. juuni 2018

Safloor ehk värvohakas





























1-aastane. Aiakujundusse. Kuni 120 cm kõrgune taim sirgete harunenud vartega korvõisikutega tipus. 3-4 cm läbimõõduga õisik väike. Kuivlilleks, ääristaimeks, peenrasse ja rühmadena murusse. Raviomadustega.  
Nimi on tulnud araabiakeelsest sõnast "karthom" või "karthum", kuna õied sisaldavad pigmentvärvi kartamiin, mis lahustades vees annab kollase värvuse ja lahustades piirituses punase värvuse. 
Üheaastane taim pärit Aasiast, Vahemeremaadest. Kultuurtaimes esineb ka värvsafloor. Hiina rahvameditsiin tundis seda taime juba 1061 aastast. Ravimtaimena kasutatakse südame- ja pärgarteri haiguste puhul. Kui valmistada toitu safloorõlis (valmistatakse seemnetest), siis see alandab kolesterool. Värvsafroon on ta seetõttu, et saab värvida kangaid (budausuline värvivad sellega oma rõivaid) ja kasutatakse toiduvärvina. On ka kuiva põsepuna koostisosas. Oli tuntud ka Vana Egiptuses, kus kasutati samuti värvimiseks ja mumifitseerimiseks. Euroopasse toodi see taim just sealt 1551 aastal. Mõningates maades on safloor üks armastatumaid aiakultuuridest. See taim on populaarne nii floristide, kui ka lillekasvatajate seas. Safloori kasvatakse tema värvikuse tõttu lilleseadetesse lõikelillest või kuivkompositsioonidesse.

Värvisafloor - Carthamus tinctorius - kodumaa Etioopia ja Afganistan. Kultuurtaimena Euroopas, Indias, Lähis-Idas, Hiinas, USA, Uzbekistanis. Üheaastane taim, kõrgusega kuni 1m, põõsa laius 30-35 cm. Varrerohke, valge klantspinnaga. Lehed tugevad, piklik-lantsetsed, sakilise servaga. Meenutavad artišoki või karuohaka rohelust kuna on leheotstes varustatud teravate ogadega. Sordid, mis on mõeldud kasvatamiseks lõikelillena, on vähem okkalised. Õied ilmuvad juunist septembrini, läbimõõduga 3,5 cm, kollase-oranþi või oranþi-punase värvusega. Safloor on soojalembene ja armastab erksat päiksevalgust. Ta kasvab ükskõik millises kasvupinnases, peaasi et see ei oleks liigniiske. Safloor on küllalt põuakindel taim, kuid vajab palju toitaineid, seetõttu on parem istutada kobestatud saviliiv või liivsavi kasvupinda ja tagada korralik trenaaz. 
Paljundamine seemnete külvamisega aprillis-mais otse kasvukohta kuna ümberistutamisel taime kasv kärbub. 
Lõikelilledest kimpude valmistamiseks lõigatakse safloor siis kui avanevad esimesed õied. Kuivseadeteks taime oksad lõigatakse kuivatamiseks kui kõik õied on avanenud. Arvestades õisiku suurt läbimõõtu, tuleb tagada kiire kuivatamine intensiivse tuuldumisega, muidu ilmub kuivatavatele okstele hallitus. Safloor on kaunistuseks bordüürides, eriti koos põllulilledega.

https://www.seemnemaailm.ee/taimeteatmik/text.php?ID=2488

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar