pühapäev, 24. juuni 2018

Vanad vanaema-aegsed floksid














Kuigi floksid on vastupidavad ning neid on lihtne kasvatada, kimbutab neid eriti just põuasel suvel tülikas seenhaigus – floksi jahukaste, mis muudab taimed inetuks. Et seda vältida, tuleb floksidele tagada head kasvutingimused. Neile meeldib tuultele avatud poolvarjuline kasvukoht. Minul kasvavad nad täispäikeses ja saavad hästi hakkama, kuid siis peab neid rohkem kastma kui muidu. Floksid armastavad rammusat mulda, eriti hästi mõjub neile kõdusõnnikuga väetamine.
Kui ikkagi märkate lehtedel esimesi haigustunnuseid (musta-valgekirjud täpid ja laigud), siis tuleb need kahjustunud lehed ära noppida ning põletada. Profülaktiliselt mõjub kastemärgadele lehtedele puutuha raputamine. Uued aedfloksi sordid ei ole nii haigusõrnad, kõik laigulise floksi sordid on samuti jahukastekindlamad.
Väga külmal ja lumeta talvel võivad ka külmakindlatena tunduvad floksid kannatada saada. Kuid neil on imeline võime ennast väiksest juuretükist uuendada. Kui kevadel ei paista mullast mingit elumärki, siis tasub oodata. Kogemused näitavad, et isegi veel järgmisel kevadel võib uus noor taim kasvama hakata. Flokse on väga lihtne paljundada puhmikut jagades.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar