pühapäev, 24. juuni 2018

Vaarikas "Polka"






































Sort ‘Polka’ on tekitanud palju elevust. Aiapidajad räägivad sellest kui imevaarikast, mis ei ussita ja mida saab noppida talve tulekuni.
Maarjakase marjakasvatustalus Tartumaal on ‘Polkat’ kasvatatud juba mitu aastat ja peremees Valdis Kaskema teab sellest sordist palju rääkida.
Ta ütleb, et nende istandikus on ta saaki andnud augusti viimasest dekaadist kuni tõsiste külmadeni. Varred on tugevad ja elujõulised, nad ei vaja toestamist. Vaarikad on väga suured (keskmine kaal 7g, suurimad 10g), üsna tumeda värvuse ja meeldiva magusa maitsega. Terved marjad säilitavad oma kuju ja värvi ka pärast sügavkülmutamist, olles asendamatud kodus torti kaunistades.
Võrreldes teiste sortidega, nõuab ‘Polka’ vähem tööd ja aega. Kuna ta õitseb hiljem – siis kui vaarikamardikad on munemise lõpetanud –, pole istandikus vaja teha kahjuritõrjet. Meie talu kogemuste põhjal on sort talvekindel.
Millised on ‘Polka’ puudused?
Sügisel on ilmad tihti niisked ja jahedad, siis ei ole marju nii mõnus korjata kui suvel. Niiskuse tõttu võivad marjad hallitama minna ka siis, kui neid korjatakse regulaarselt (sügisel tavaliselt üle kahe päeva). Korjamise ajal tuleb kanda pikkade säärte ja varrukatega riideid ning kindaid, sest varred on üsna ogalised ja kriibivad. Kes soovib ‘Polkat’ müüa lauamarjana, peab püüdma seda teha sama päeva jooksul.
Kuidas ‘Polka’ paljasjuurseid istikuid õigesti hooldada ja istutada?
Istutada tuleb paljasjuursed istikud kevadel võimalikult kiiresti. Kuni istutamiseni hoidke neid niiskes ja jahedas keldris vms kohas. Kasvukoha suhtes ei ole ‘Polka’ eriti nõudlik, kuid pimedasse aianurka ei ole teda ka mõtet panna, sest seal taimed ei edene ja marjad ei valmi. Leidke talle päikesele avatud või poolvarjuline kasvukoht.
Vaarikad on soovitatav istutada kilemultšiga peenrasse, mulda võib segada kõdusõnnikut. Sobiv vahekaugus on reas u 70 cm, ridade vahel 2,5–3 meetrit. Algul tundub see ruumi raiskamisena, kuid ‘Polka’ kasvatab rohkelt varsi ja põõsad muutuvad laiaks.
Enne istutamist kastke maa korralikult läbi. Vaarikataime juured on üsna pikad, seetõttu on istutamisel mõistlik kasutada labidat, millega saab teha niiskesse mulda piisavalt sügava avause. Vajutage labidas sügavalt maasse ja liigutage mõned korrad edasi-tagasi. Tekkinud lõhesse pange juured ning vajutage korralikult kinni. Istutage veidi sügavamale kui taim eelnevalt kasvas. Ka pärast istutamist tuleb taimi korralikult kasta.
Varred võib pärast istutamist maapinna lähedalt (kuni 10 cm) tagasi lõigata, et soodustada juurte arengut.
Andke näpunäiteid ka kasvuaegseks hoolduseks.
Must kile on hea kahel põhjusel: esiteks ei lase see peenral umbrohtuda, teiseks on kilepeenral lihtsam kontrollida üleliigsete varte kasvu.
Must kile teeb kastmise mõnevõrra keerulisemaks, kuid piisav niiskus on vaarika jaoks väga tähtis. Kastke pigem harvem, kuid siis ohtralt, eriti saagikande ajal. Kevaditi andke taimedele mineraalväetist (kindlasti kloorivaba).
Istutusaastal taim veel väga jõuline ei ole, kuid esimesed marjad saab ära proovida. Teisel aastal näitab vaarikapõõsas aga juba kõiki oma häid omadusi. ‘Polka’ põõsad on tihedad ja kasvavad 1-1,5 meetri kõrguseks, neid pole vaja toestada.
Kuidas lõigata taasviljuvat vaarikat?
Parim aeg on selleks hilissügis või varakevad. Oluline on lõigata siis, kui taim on täielikus puhkeolekus. Vastasel juhul läheb palju toitaineid kaduma, kuna vaarikal liiguvad need sügisel vartest juurtesse ja kevadel tagasi.
‘Polka’ kannab saaki ka teise aasta varrel, seda harjumuspärasel ajal kesksuvel. Üle 2–3 varre taime kohta ei ole mõtet aga kasvama jätta, sest vanad varred ei paista uute vahelt välja. Nende marjad on uute varte vahel peidus ja neid on vaevaline noppida.
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/aiapidaja-unistus-ussitamata-vaarikad?id=71640477

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar