pühapäev, 24. juuni 2018

Väike mandlipuu

Ema ostetud taim. Vist omajuurne.





Väike mandlipuu on peente okstega väike põõsas. Rohked roosad õied puhkevad veidi enne lehti maikuu keskel ning õitsemine kestab umbes 2 nädalat. Õitsev väike mandlipuu on kevadises aias võluv pilgupüüdja.

Väike mandlipuu sobib hästi soolotaimeks, väikeseks rühmaks kiviktaimlasse või madalate okaspuude seltsi. Väikese mandlipuu tumerohelised, läikivad lehed on kitsad ja saagja servaga. Lisaks roosaõielistele sortidele on aretatud ka valgete ja tumepunaste õitega sorte. Väike mandlipuu õitseb püstistel eelmise aasta võrsetel.
Väike mandlipuu kasvab 50-100 cm kõrgeks ja sama laiaks. Väike mandlipuu on sageli poogitud ploomipuule, mille juure- ja varrevõsud tuleb eemaldada. Omajuursele väikesele mandlipuule kasvavad juurevõsud. Mandlid on 12-20 mm pikkused ja mittesöödavad.
Väike mandlipuu eelistab kasvada päikselisel ja soojal kasvukohal. Põõsas talvitub kasvutsoonides
I-IV, kuid lumega kaetult ka kaugemal põhjas. Kasvupinnas võib olla kuiv või parasniiske, kuid oluline on hea vee läbilaskvus, piisav lubjasisaldus ja toitainerikkus. Sobiv muld on Erimuld Puudele ja Põõsastele. Väikese mandlipuu istikud istutatakse 80 cm vahedega.
Kevadel antakse väikesele mandlipuule Aialupja ja väetatakse Kevadväetisega.
Võrsete otsad külmuvad. Noorenduslõikust tehakse pärast õitsemist. Põhitüvest kasvavad võrsed eemaldatakse.
Väikest mandlipuud tuleb sügisel kaitsta jäneste ja teiste näriliste kahjustuste eest.
Omajuurset väikest mandlipuud võib paljundada juurevõsudest.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar